Naustvoll Gard VIDEO - FILM Naustvoll Besøksgard Naustvoll Gard Skule Kennel Citagarden Om Citagarden Kjøpe Schäferhund? Kull ALBUM Resultat HD, AD, MH Avlstispene Genetikk Ønskjer hund? AVLSRÅD Linjeavl Avlstispe EVA Avlstispe Bexi Avlstispe Chakka Avl på hund Kjøpeavtale kvalp Raseklubben NSchK Raseklubben NSchK 2 Raseklubben NSchK 3 Akullet om kvalpingen A-kullet den første tida Akullet AXEROS Akullet ALEX Akullet AGERA Akullet A-KOMPIZ Akullet ANNA Akullet far: Bomber A-KULLET trening A-kullet felles Bkullet - far Dizco Bkull-slekt Bkull-farssida Bkull kvalpeside C kullet - foreldre C kullet - undervegs C kull -kvalpekjøpar C kull KVAR KVALP C-kullet vidare i livet D-kull - Orax DAKOTA D-kull vidare Ekull - med Lexus Ezra E-kull vidare ENZO EVA BEXI og CHAKKA Minne - Cita Minne Gamlehundane Minne Cita Resultat: Tankevekkar? Biletalbum Til sals Gjestebok Kontakt
1737945 besøkande
sidan 6. okt 2012

Brev til HAR og HS i NSchK frå andre oppdrettarar:

Sidan eg har lagt ut lesarinnlegg (som ikkje vert trykt i bladet "Schäferhunden") + brev til HAR/HS (som ikkje vert svara på/brydd seg med), viser det seg at det er fleire før meg som har sett fokus på samme problemstilling.  LINK til det eg har skrive.


Disse brevene er skrevet i 2012, på oppfordring fra daværende formann Bjørn Lie der han etterlyste innspill på hvordan beholde oppdretterne i klubben / hvordan få flere medlemmer i klubben.

BREV NR.1: 

Subject: Innspill til Norsk Schæferhundklubb
Date: Fri, 2 Nov 2012 22:55:13 +0100

Hei

Det har kommet meg for øret at Norsk Schæferhundklubb har ønsker om å høre fra oppdrettere av schæfer som også IKKE er medlem av klubben.
Jeg er med mitt lille bruksoppdrett under kennelnavnet Kveåhagen en av disse oppdretterene.
Jeg ser på det som utrolig positivt at Norsk Schæferhundklubb endelig kan se på sin egen profil med et litt kritisk blikk... i hvertfall med et ønske om å bli bedre, både for medlemmene sin del og ikke minst for rasen vår sin del, håper jeg.
Som de fleste oppdrettere av rasen vår var jeg også en aktiv person i en avdeling av Norsk Schæferhundklubb. Jeg satt både i avdelingens styre og i Brukskomiteen. Jeg konkurrerte i det tidligere bruksprogrammet til NSchkl samt NBF, og NKKs lydighetsprogram. Med min gamle tispe, som dog var fra utstillingslinjer, deltok jeg på K-test, funksjonsanalyse, på skue og vi deltok i både Lp1 og Elite på Norsk Vinnerutstilling. Dette var vel og merke også det siste jeg gjorde i NSchkl før jeg meldte meg ut.... for jeg skulle nemlig ha kull på min gode tispe, som dessverre var 2 cm for høy på avslkåringen. Pga. klubbens policy om utestengelse ved avl på ikke avlskårede dyr, tok jeg valget om å melde meg ut. Tispen det er snakk om var fra et meget bra kull når det gjelder HD og AD, hun selv hadde avlagt særdeles gode mentaltester, hadde bruksmeritter og ble etterhvert også Norsk Lydighets Champion (ikke mange schæfere som blir det). Hun var en god ambassadør for rasen i lydighetsmiljøet... og hennes siste konkurranse var NM kvalifiseringen for alle raser. Da jeg omsider kom meg på utstilling, for å få premiering for Lp Championatet, fikk hun også en 1pr. Poenget med denne historien er at man risikerer å bli utestengt av klubben fordi man ønsker å avle på en langt over gjennomsnittet bra tispe, som eneste feil var at hun var 2 cm for høy, samtidig som klubben synes det er greit at man avler på hunder med svak grad HD og AD. Alle de 6 valpene etter henne ble middelsstore hunder, godt innenfor standarden, alle ble røntget, 5 av dem fikk A på både hofter og albuer, alle ble friske, alle lever i dag.

Som veterinær føler jeg at jeg kunne ha bidratt som en ressurs i klubben, i avlsrådsgiving og annet helserelatert arbeid, men jeg ser ingen grunn til å melde meg inn så lenge denne muligheten for ekskludering fortsatt finnes, på bakgrunn av lite hensiktsmessige restriksjoner. For tiden avler jeg på en tysk importert tispe fra brukslinjer.... hun er også for høy, men er en super brukshund, trivelig, frisk og en god representant for rasen. Hennes første kull hos meg gav 4 valper, alle blir innenfor standarden størrelsesmessig, tre av dem trenes mot redningshund mens den fjerde trenes mot HV godkjenning. Er det ikke slike schæfere vi ønsker??? Jeg bare spør. Det er dette klubben ikke mener er bra nok, og det er slikt dere eksluderer for.

Ved det første kullet anbefalte jeg dem å melde seg inn i Norsk Schæferhundklubb, i det siste kullet brydde jeg meg ikke. Tror ikke klubben ble nevnt i det hele tatt.
Jeg ser på alle mine valpekjøpere som oppegående ressurspersoner, som sikkert kunne vært aktive i lokale avdelinger, men jeg føler at de fleste som ønsker å drive med hundesport trekker mot NRH og andre brukshundklubber da lydighets- og brukshundstatus ikke henger spesiellt høyt i NSchkl, bortsett fra IPO kanskje.

Jeg tror det er på høy tid at NSchkl revurderer sine statutter, både når det gjelder eksludering av medlemmer og helsefokus. Ta vare på oss oppdrettere som setter helse og bruksegenskaper i fokus.... lær av vårt fokus på helse og ledd..... se på rtg% ig HD-index, vi ligger langt forran utstillingsoppdretterne, og det ser ikke ut til at noen tar det alvorlig.

Men all honnør for at styret nå tar tak, at dere nå er villig til å høre på hva vi har å si.
Masse lykke til med arbeidet videre!!!!
Mvh Silje Eftang


 

BREV NR.2:

Dette ble sendt til daværende formann Bjørn Lie 2.november 2012 da jeg og noen andre schäferoppdrettere øynet et håp om endringsvilje i Norsk Schäferhundklub. Jeg kan ikke se at vårt engasjement og våre brev som ble sendt for 4 år siden har blitt lagt vekt på. Pr idag står jeg utenfor schäferhundklubben, men har fortsatt et like stort engasjement i å bevare schäferhunden som en sund og frisk bruks- og tjenestehund.

Hei.

Jeg fikk videresendt mailen din "brev til oppdrettere" fra Cathrine Sallaup og benytter sjansen til å skrive noen ord.

Jeg heter Aina Øverland og er innehaver av kennel Ulvehiet, et lite oppdrett av schäferhund rettet mot brukshundsport og tjeneste. Jeg er medlem i avd. Agder. Mange schäferhundoppdrettere i Norge med samme målsetning i avlen som meg har valgt å stå utenfor klubben. Dette synes jeg er synd, men har ingen problemer med å forstå grunnen. Jeg har avlskåret mine egne hunder som har gått i avl. Problemet mitt kommer når jeg skal finne hannhund til mine tisper. Jeg mener selv jeg stiller mye strengere krav til avlsdyrene enn det som står i klubbens retningslinjer og får likevel problemer. Et fåtall av bruks-, tjeneste- og redningshundene er avlskåret da eier ikke er interessert i utstilling. Det er synd at alle disse gode schäferhundene ikke skal kunne gå i avl dersom jeg vurderer den aktuelle som en god partner til min tispe. Samme problemet kommer også med svenske hannhunder. I Sverige er kravet at hunden er hd/ad fri og har en gjennomført MH-test. Veldig få hunder har tysk avlskåring på de linjene jeg er interessert i å bruke. Dermed blir også de uaktuelle å bruke pga NSchhKl's avlsregler. På mitt neste kull kommer jeg til å velge den hannhunden jeg mener vil passe best til min tispe uavhengig om den er avlskåret eller ei. Det er selvsagt ikke moro å kanskje måtte gå imot regelverket i klubben, men jeg gjør det jeg tror vil gagne min avl best.
Et annet probem oppstår når en tispeeier med en ikkeavlskåret tispe ønsker å bruke min avlskårede hannhund i avl. Er dette ei tispe fra gode linjer som er hd/ad fri, frisk og med god mentalitet har ikke jeg sagt nei til å bruke min hannhund dersom jeg tror dette kan bli gode avkom, selv om dette strider mot klubbens regler.

Jeg tror mye av grunnen til at mange oppdrettere som er mer interessert i bruks og tjeneste enn utstilling melder seg ut av klubben, er klubbens store fokus på utstilling. For klubbens del er dette veldig synd da dette er ressurspersoner klubben kunne dradd stor nytte av som ildsjeler, instruktører, figuranter og dommere. Mye kunnskap forsvinner ut av klubben med denne politikken. I tillegg har vi valpekjøperne til disse som veldig ofte følger oppdretters interesser. Her mister vi også mange medlemmer. Dersom oppdretter er medlem av klubben vil han/hun sannsynligvis reklamere for klubben og dens aktiviteter og valpekjøperen vil igjen bringe dette positive synet på klubben videre til sitt miljø.

Oppdrettere med fokus på mentalitet og bruksegenskaper trener som regel med hundene sine selv. Dette er veldig viktig i forhold til å tilegne seg kunnskaper om sine egne hunder slik at man kan veilede valpekjøperne sine. Kjøpt utdanning er fullstendig tull etter min mening. Hvem gagner dette annet enn lommeboka til den som utdanner hunden? Stort sett alle hunder går jo gjennom og får sine titler, så tittelen i seg selv er ikke et kvalitetsstempel. Jeg er også ganske sikker på at det ikke er noen god opplevelse for hunden det gjelder å bli sendt bort fra sin eier for å trenes av fremmede på ofte dårlige måter. Dette bør det virkelig ryddes opp i.

En annen ting jeg synes er synd, er klubbens negative fokus på NBF. Her burde det gå an å få til et bedre samarbeid. Jeg tror avdelinger som arrangerer NBF stevner kun drar fordeler av det i forhold til å trekke til seg flere bruks- og lydighetsinteresserte til klubben.

Klubbarbeid er frivillig arbeid og schäferhundoppdrett er en hobby. Derfor tror jeg utestengninger fra klubben og for mye regler fungerer veldig dårlig som virkemiddel. Avlsreglene bør gjennomgås og revideres med folk fra både utstillings- og bruksmiljøet for å komme fram til bedre løsninger.

Schäferhunden som lydighets-, bruks-, rednings- og tjenestehund bør få større plass på klubbens hjemmeside og i medlemsbladet. Man kan nesten få inntrykk av at en ML1 på valpeshow er mer verdt i klubben enn en godkjent redningshund eller annen tjenestehund. Det er jo dette som er schäferhundens opprinnelige oppgave, en fantastisk ressurs i samfunnet. Da må også folkene bak få sin oppmerksomhet som de fortjener. LP og bruks må få høyere status i klubben.

Mvh Aina Øverland

   Nytt på sidene 12.08.2018
Ny filmar på filmsida
12.08.2018
Oppdatert gardsbok 2018
12.08.2018
Bilete av Naustvoll Bajas
12.08.2018
Gratulerer med 1årsdagen :)
14.07.2018
Ezra er flytta
06.07.2018
Oppdatert om Schäferavl.
05.07.2018
Oppdatert Enzo
22.06.2018
Oppdatert gardsbok 2018
21.06.2018
Raseklubben - ekskluderer det dei ikkje likar?
07.06.2018
Fleire filmar